top of page
  • Foto van schrijvernicolasdeswaef

Grondwitloof erkend met Haspengouws kwaliteitslabel

Bijgewerkt op: 4 dec. 2023

Een paar maanden terug werd het regionaal Haspengouws kwaliteitslabel “Smaak Begint Hier” opgericht vanuit het Europees EFRO-project “Tafelen in Haspengouw”. Dit project, onder leiding van Visit Limburg en meegetrokken door het Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen (CIAGO), had als doelstelling werk maken van een culinaire streekidentiteit voor de regio Haspengouw.


“Na de afloop van dit project zet dit nieuw initiatief haar ingeslagen koers verder en het wordt getrokken door een stuurgroep bestaande uit 10 landbouw- en streekproducenten onder leiding van Voorzitter Karel Vaes (fruitteler, Fruit met Hart en Ziel, Borgloon) en Ondervoorzitter Eric Jansen (fruitteler, Wilderhof, Borgloon) en wordt ondersteund door CIAGO, het Limburgs adviesteam voor de landbouw, food & foodtech. Ook Visit Limburg blijft mee haar schouders onder het regionaal label zetten. Provincie Limburg verbindt zich via de meerjarenbegroting met een budget van 100.000 euro om het ook in 2024 en 2025 verder te zetten en uit te bouwen.” aldus Gedeputeerde voor Landbouw, Inge Moors (CD&V).


22 aangesloten producenten

“Sinds oktober sloten inmiddels zes landbouwproducenten en zestien streekproducenten aan. Dit leidt voorlopig tot 8 erkende landbouwproducten en 37 erkende streekproducten. Luc Lavrijsen, bekend van zijn aspergehoeve in Herk-de-Stad, wat nét nog binnen Haspengouw wordt gerekend, is lid van de stuurgroep en behoort tot een van de eerste erkende landbouwproducenten.” zo vult Karel Vaes, Voorzitter van de stuurgroep, aan. Tijd nu om deze producenten hun (h)erkenningslabel te overhandigen.


Begin november brak een nieuw seizoen aan voor de aspergeteler, maar ditmaal voor de grondwitloof. Waar normaal het seizoen iets later begint en kan lopen tot april, zet Luc Lavrijsen in op een vroegere oogst met zijn grondwitloof. De reden hiervoor is dat zijn seizoen ook vroeger op zijn einde komt, net voor de eindejaarsfeesten, zodat hij reeds kan beginnen met de nodige voorbereidingen voor het komende aspergeseizoen.


Vlaanderen uniek

Terwijl Luc Lavrijsen reeds 35 jaar asperges teelt, is hij nog maar 5 jaar actief met grondwitloof. “Wat veel mensen niet weten is dat Vlaanderen een van de weinige regio’s is waar grondwitloof nog wordt geteeld”, aldus teler Lavrijsen. “We zijn nog met een kleine groep van honderd grondtelers”. Als we over de grens in Nederland kijken, kennen veel mensen het niet meer. De meeste consumenten kennen enkel nog het witloof afkomstig van de hydroteelt op water. “Maar grondwitloof is culinair veel hoogstaander en minder bitter dan haar bekendere tegenhanger”. We kunnen nog verder groeien met dit product, mits er ook de nodige vraag voor is. Vandaar dat we denken dat er in dit verhaal mogelijk een rol is weggelegd voor onze horeca-partner”, merkt Lavrijsen op.


“Meteen een reden ook om dit topproduct extra in de kijker te zetten door het te laten erkennen als regionaal Haspengouws landbouwproduct. We moeten onze landbouw ondersteunen met erkenning voor hun inspanningen om kwalitatieve producten te telen, want zo maakt onze voedselketen met haar vakmanschap een verschil”, besluit een trotse Gedeputeerde Moors.


Wie kennis wil maken met dit kwalitatief landbouwproduct kan hiervoor terecht bij Aspergehoeve Lavrijsen in Herk-de-Stad. Niet te lang wachten is de boodschap, want over drie weken loopt het seizoen op haar einde.


Erkenning landbouwproduct: Grondwitloof "Lavrijsen"

Naam erkend landbouwproducent: Aspergehoeve Lavrijsen


Criteria erkend landbouwproduct

1)Productie door erkend landbouwproducent (Smaak Begint Hier): ja

2)Eigen lokale productie in Haspengouw: ja

3)Product heeft uitzonderlijke band met Haspengouw: ja

4)Product gekenmerkt door innovatie of traditie: ja


Opmerkingen: geen

Datum voorlegging stuurgroep: 23/10/2023

Beoordeling stuurgroep: Goedkeuring

Datum beslissing: 23/10/202318 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page