Op maandag 20 oktober kwam de stuurgroep van het regionaal Haspengouws kwaliteitslabel "Smaak Begint Hier" bijeen met als voornaamste punt op de agenda het toekennen van de eerste erkenningen. De stuurgroep bestaat uit 10 landbouw- en streekproducenten onder leiding van Voorzitter Karel Vaes (fruitteler, Fruit met Hart en Ziel, Borgloon) en Ondervoorzitter Eric Jansen (fruitteler, Wilderhof, Borgloon) en wordt ondersteund door CIAGO, het Limburgs adviesteam voor de landbouw, food & foodtech. Ook Visit Limburg blijft na de opstart van het initiatief onder het EFRO project 'Tafelen in Haspengouw' mee ondersteunen.
Tijdens de vergadering werden de eerste 19 aanvragen van producenten goedgekeurd, zowel voor landbouw- als voor streekproducenten. Én er werden reeds 2 producten erkend.
Erkenning producten:
Landbouwproducenten (6)
Aspergehoeve Lavrijsen (3540 Herk-de-Stad)
Covagri (3770 Riemst)
De Belgaard (3540 Herk-de-Stad)
den Boogerd (3545 Zelem)
Karel Vaes (3840 Borgloon)
Wilderhof (3840 Borgloon
Streekproducenten (13)
Bakkerij Vangrootloon (3800 Sint-Truiden)
Bier van Hoge Goesting (3500 Hasselt)
Brouwerij At Tack (3700 Tongeren)
Brouwerij Den Toetëlèr (3730 Hoeselt)
Cleuren Cuvees (3770 Riemst)
CO&CO Distillery BLOSM (3870 Heers)
Cubiz - Domein Cuvelier (3840 Borgloon)
den Boogerd (3545 Zelem)
Raoul Kroket (3740 Bilzen)
Truilingen - Pipo Appelsappen (3800 Sint-Truiden)
Voerke ijs (3830 Wellen)
Wijndomein Hoenshof (3840 Borgloon)
Wijndomein Vlijtingen (3770 Riemst)
Erkenning producten:
Landbouwproducten (2)
"Rosine" appel (Karel Vaes, 3840 Borgloon)
Grondwitloof "Lavrijsen" (Aspergehoeve Lavrijsen, 3540 Herk-de-Stad)
De nieuwe erkende producenten ontvangen in de komende weken hun "Smaak Begint Hier" label die aan de inkom van de zaak kan worden bevestigd, waarmee ze zichzelf als trotse Ambassadeurs naar hun klanten en stakeholders kenbaar kunnen maken. Daarnaast kunnen deze producenten nu ook voor hun eigen Haspengouwse kwaliteitsproducten een aanvraag tot erkend regionaal product indienen.
Gezien het enthousiasme van de producenten zelf, wil de stuurgroep wil snel werk maken van het toekennen van de binnenkomende aanvragen. Op maandag 23/11/23 wordt tijdens een volgende vergadering de volgende aanvragen behandeld.
Meer info over de procedure, alsook hoe je kan aanmelden vind je via volgende link https://www.smaakbeginthier.be/aansluiten of neem contact op met Nicolas Deswaef (CIAGO) 0475 250 386 of nicolas.deswaef@ciago.be .
Comments